O scurta analiza despre cateva dintre prejudecatile pe care romanii inca le mai au in legatura cu psihoterapia:
Cum sa fie mai destept psihologul decat mine? De unde sa aiba el mai multa experienta de viata decat am eu? Si mai ales cum sa stie mai multe decat mine in legatura cu viata mea?
Autosuficienta, iluzia ca le stim pe toate reprezinta cel mai mare dusman al evolutiei. Fiecare este specialist in domeniul sau, de aceea nu te tratezi singur, ci mergi la doctor, nu ai suficienta experienta sa construiesti singur o casa, deci mergi la un constructor, daca masina s-a stricat, apelezi la un service specializat. Atunci, pentru viata noastra de ce sa nu cerem sfatul unui specialist?
Experienta de viata au toti oamenii, insa aceasta experienta nu ne este intotdeauna benefica. Daca traim repetand aceleasi greseli inseamna ca nu stim sau nu putem sa ne examinam obiectiv si avem nevoie de o parerea avizata, profesionala care sa ne ajute sa progresam, sa ne dezvoltam. Intotdeauna o persoana este mai mult decat ceea pare si fiecare dispune de un potential infinit, iar daca nu ai reusit sa il descoperi inca, un psihoterapeut te poate indruma si sustine sa o faci!
Nu imi pot permite, e prea scump, nu am bani pentru a plati sedinte de psihoterapie.
Avem buget pentru orice, pentru a cumpara o haina noua, pentru a renova casa, pentru o masina mai buna, dar mai putin pentru starea noastra de bine, pentru sanatatea sufleteasca.
Asa cum parinti mei au muncit din greu, s-au zbatut si au reusit fara terapie, o sa reusesc si eu! Da, dar cu ce pret? Poate ca unele dintre problemele tale de acum isi au sursa intr-o copilarie cu parinti prea preocupati, prea insingurati sau pentru care afectiunea era o pierdere de timp. Beneficiile psihoterapiei nu se masoara in bani, ci intr-o viata fericita, in relatii armonioase, intr-un loc de munca unde iti face placere sa mergi si unde esti apreciat si bine platit.
Daca tu nu esti multumit, nici partenerul tau de viata nu va fi multumit, daca tu nu esti fericit, nici copilul tau nu va fi fericit, daca esti mereu stresat, si jobul tau va fi mai greu si coplesitor. Schimbarea vine de la tine, tu esti cel mai de pret in viata ta!
Ce conteaza ca nu pot dormi de 2 saptamani, o sa iau o pastila si o sa imi treaca … mereu ne dorim ca lucrurile sa se schimbe peste noapte, insa miracolul se va produce doar daca tu vei incepe sa faci lucrurile diferit spre bine tau!
Dar oare linistea si fericirea noastra nu sunt nepretuite?
Dar eu nu sunt nebun, de ce sa vorbesc cu un psihoterapeut?
Psihoterapeutul nu trateaza boli psihice, asta e specialitatea psihiatrului. Daca vii la psihoterapie nu inseamna ca esti nebun, inseamna ca vrei sa te intelegi, sa iti fie mai bine cu tine insuti si cu ai tai.
Esti nebun daca doresti sa stii cum sa iti cresti copiii intr-un mod armonios? Esti nebun daca vrei sa infrangi timiditatea, frica si rusinea pentru a prezenta un proiect in fata sefilor? Esti nebun daca vrei sa scapi de teama de inaltime sau de fobia de spatii inchise pentru a te putea bucura in orice moment de viata alaturi de cei dragi? Esti nebun daca te preocupa sa schimbi in bine propria viata impreuna cu psihoterapeutul? Evident ca nu, in schimb iti pot spune cu siguranta ca esti curajos si responsabil!
Daca o sa afle toata lumea despre problemele mele?
Securitatea si confidentialitatea sunt reperele sub care se desfasoara fiecare sedinta de psihoterapie. Exista un contract intre tine si psihoterapeut in care aceste limite sunt strict prevazute, astfel incat identitatea ta si ceea ce se discuta in cabinetul psihoterapeutului nu pot fi dezvaluite.
Prejudecati despre psihoterapie