NEVOILE RELATIONALE – elementul central al Psihoterapiei Integrative

Elementul central al psihoterapiei integrative, asa cum a fost identificat de fondatorul sau Richard G. Erskine, il reprezinta observarea celor opt nevoi relationale ale fiecarui individ si a gradului in care acestea au fost satisfacute pe parcursul copilarie, adolescentei sau in viata de adult.

Nevoile relationale reies din conexiunea nostra sociala si ajuta la sustinerea si dezvoltarea atasamentelor noastre emotionale fata de altii (Erskine, Mousrsund, & Trautmann 1999).

Ca si concept, ele sunt diferite față ierarhia nevoilor, asa cum au fost definite de Maslow (1970), intrucat acestea din urma se refera la supravietuire si siguranta fizica.

Nevoile relationale se pastreaza pe tot parcursul vietii, desi intensitatea anumitor nevoi se poate schimba pe masura ce ne maturizam. Cand aceste nevoi nu sunt satisfacute, experimentam stresul psihologic (distress). Daca apare un esec in satisfacerea acestor nevoi este posibil sa experimentam perturbari ale dispozitiei, ale gandirii, ale corpului si/sau comportamentului – cu alte cuvinte apar acele simptome care ii determina pe oameni sa caute psihoterapia ca solutie.

  • Nevoia de securitate: protejarea vulnerabilitatilor noastre fizice si emotionale. Pentru ca o relatie sa fie sigura trebuie sa genereze un sentiment de protectie si siguranta pentru a fi deschis si vulnerabil fara a te simti ridicol sau rusinat. Reprezinta cel sentiment ca suntem in prezenta cuiva care nu o sa ne umileasca, nu o sa ne urasca, nu o sa ne doboare, nu o sa ne respinga, acel sentiment ca putem sa spunem orice celeilalte persoane si vom primi un raspuns pozitiv neconditionat.
  • Nevoia de a fi validat si de a ti se confirma ca esti semnificativ. Aceasta este nevoia de a fi apreciat, ingrijit si respectat nu numai pentru ceea ce poti face, dar si pentru ceea ce esti. Este nevoia de a fi recunoscut si inteles de altii, de a avea pe cineva care vede fanteziile noastre ca un important mod de comunicare, care apreciaza sentimentele noastre ca un mod de a exprima ceva si care in acest fel valideaza interesele noastre, curiozitatea noastra.
  • Nevoia de acceptare din partea altor care sunt stabili, de care depindem si care sunt protectori: incurajarea, informarea si sustinerea care ajuta la crearea sigurantei si protectei fata de propriile exagerari, escalari si conflicte intrapsihice personale. Aceasta se refera la nevoia de a putea respecta si de a se baza pe parintii, profesori, batrani si mentori pentru a obtine protectie, incurajare si informatii de la el. Aceasta se intalneste in copilarie, spre exemplu cand cauti indrumarea parintilor sa iti gasesti un rost in lume, la varsta adulta cand consultam un terapeut sau un alt specialist si chiar la batranete cand mergem la doctor ca sa ne trateze suferintele.
  • Nevoia de reciprocitate sau de confirmare a experientei personale: Aceasta este nevoia de a fi in prezenta cuiva care este similar cu tine, care iti seamana – cineva care te intelege pentru ca si el/ea a fost acolo, a trecut prin aceasta situatie. Aceasta persoana iti poate intelege experienta fenomenologica fara alte explicatii. Adeseori clientul psihoterapeutului vrea sa stie daca acesta a fost vreodata in situatia lui si de aceea este important pentru un terapeut sa se angajeze intr-o deschidere limitata fata de client. Daca clientul se uita la terapist ca la un pilon de incredere, deschiderea totala nu este ceea ce au nevoie, nu este esentiala, spre deosebire de indrumare, care este cheia rezolvarii problemelor.
  • Nevoia de autodefinire, recunoasterea si acceptarea unicitatii. Aceasta nevoie este intr-un fel opusul nevoii de reciprocitate. Se leaga de nevoia ca celelalte persoane sa ne recunoasca unicitatea si sa ne accepte. Nevoia de aspune asta sunt eu, asta imi place, asta nu imi place. Este un fapt demonsstrat ca atat de multi dintre clientii nostri au fost definiti de altcineva si le lipseste simtul de a fi capabili sa se autodefinesca, sa se exprime; acesta este unul dintre motivele pentru care in psihoterapia integrativa facem o acheta fenomenologica amanuntita: ce gandesti?, ce simti despre asta?, ceea ce ajuta acea tot mai mult persoana sa se definesca pe sine.
  • Nevoia de a avea un impact asupra altora: influentarea si inducerea unei schimbari. Aceasta se leaga de nevoia de a experimenta puterea in afectarea sau influentarea altor persoane in anumite moduri, cum ar fi influentarea modului lor de a gandi, schimbarea unui comportament sau obtinerea unei reactii emotionale de la alta persoana. Nevoia de a spune nu, de a protesta, de a vorbi in termeni de ceea ce vreau de la cealalta persoane si de a primi o intelegere a acelei pozitii, expresii, de a o avea pe cealalta persoana cooperanta.
  • Nevoia de initiativa a altei persoane. Nevoia ca alte persoane sa vina spre tine si sa initieze un contact. Orice relatie in care tot timpul trebuie sa facem noi primul pas, sa initiem mereu, sa fim cei care ne apropiem va deveni eventual frustranta si nesatisfacatoare. Multi oameni au aceasta problema pentru ca nimeni nu au avut initiativa cu ei cand erau copii.
  • Nevoia de a exprima iubire, dragoste. Cu totii avem dorinta de a exprima iubire si dragoste fata de altii, ca acest lucru sa fie acceptat si valorizat de ceilati care la randul lor ne ofera iubire prin respectarea fata de noi a celorlalte 7 nevoi relationale prezentate anterior. Dragostea poate fi exprimata in multe feluri cum ar fi recunostinta, oferirea de afectiune, oferirea de cadouri sau sa faci ceva pentru ceilalti. Cand aceasta nevoie nu este acceptata, devine foarte frustrant. Se observa că in aceasta lista am inclus nevoia de a exprima dragoste, dar nu și nevoia de a primi dragoste, pentru ca daca cealalta persoana ne indeplineste restul de sapte nevoi esentiale, atunci noi ne simtim iubiti.