RELATIA DINTRE CLIENT SI PSIHOTERAPEUT IN PSIHOTERAPIA INTEGRATIVA ERSKINE

Psihoterapia integrativa Erskine este o psihoterapie in care relatia terapeutica este centrată și evidentiata prin intermediul respectului, increderii, securitatii, dependentei sanatoase de o persoana reala, implicata si capabila, care isi ia angajamentul vindecarii.

Relatia dintre psihoterapeut si pacient trebuie sa fie una autentica, adica este nevoie ca psihoterapeutul sa fie prezent aici si acum in relatia cu pacientul – astfel pacientul se va simti inteles, i se va dovedi că este important, că povestea lui conteaza.

Povestea fiecarui individ este unica, nu se poate presupune ca stim a priori despre ce este vorba, atat timp cat nu cunoastem intreaga poveste a pacientului; folosirea sabloanelor conduce la pierderea din vedere a unicitatii anumitor elemente importante si este in general paguboasa pentru o terapie eficienta.

Efectele suparatoare pentru care pacientul vine la terapie nu pot disparea imediat, dupa prima sau a doua sedinta, pentru ca nici suferinta clientului nu a aparut de ieri sau azi, ci uneori este purtata pe umeri, in minte, in suflet o viata intreaga. Chiar daca apar ameliorari ale simptomelor dupa primele sedinte, terapia nu este incheiata decat atunci cand rezultatele sunt consolidate, de aceea se recomanda să urmam 10-12 sedinte. In caz contrar, sunt frecvente cazurile in care neplacerile pot reaparea.

Exista si situatii ideale in care terapia da rezultate imediate, dar, de cele mai multe ori, drumul spre vindecare este lung, cu suisuri si coborasuri, aceasta si pentru ca o suferinta care te macina de 5, 10 sau 20 de ani nu poate disparea ca prin minune intr-o singura sedinta de terapie. Ca sa luam un termen rezonabil, am putea aprecia ca un an de suferinta ar necesita o luna de terapie. Si nu o spun doar din experienta mea, ci si din cea a colegilor mei, precum si a figurilor ilustre ale psihologiei, care au studiat, experimentat si apoi transpus cunostintele astfel obtinute in studii si cercetari de referinta.

In acest demers al vindecarii clientului i se ofera de catre psihoterapeutul integrativ un ajutor permanent si activ. Departe de atitudinea superioara, contemplativa si oarecum inerta promovata de alte scoli de psihoterapie, psihoterapia integrativa Erskine presupune din partea psihoterapeutului o imensa implicare, o „ardere” constructiva si controlata alaturi de persoana care are nevoie de vindecare.