NOU!
Terapie prin EMDR –Tehnica de Desensibilizare si Reprocesare prin Miscari Oculare
Terapia EMDR vizeaza amintirile neprocesate asociate cu diferite emotii, senzatii si convingeri negative. Prin activarea sistemului de procesare a informatiilor din creier, amintirile din trecut pot incepe sa fie „digerate”. Cu alte cuvinte noi incepem sa absorbim ce este util pentru noi si sa eliminam ceea ce nu este, stocand amintirea intr-o forma diferita, care nu ne mai poate face rau.
Francine Shapiro a fost cea care a pus bazele acestei tehnici de psihoterapie inca din anul 1987, si pe care a numit-o Desensibilizare si Reprocesare prin Miscari Oculare – prescurtat EMDR. Au urmat ani de studii si cercetarii stiintifice care i-au dovedit eficienta.
Astazi, un numar mare de organizatii din intreaga lume, inclusiv Asociatia Psihiatrilor Americani si Departamentul pentru Aparare al Guvernului, recunosc EMDR ca tratament eficient pentru traume.
Pana astazi, mii de terapeuti din intreaga lume au tratat cu succes milioane de oameni prin terapia EMDR. Aceasta a devenit o forma cuprinzatoare de psihoterapie cu o multitudine de proceduri si metode. Terapeutii isi ghideaza pacientii prin accesarea experientelor din trecut care stau la baza problemelor curente, dupa care proceseaza impreuna cu acestia situatia prezenta care ii deranjeaza si incorporeaza noi informatii, capacitati si perspective in retelele memoriei, necesare pentru schimbarea perceptiei pacientului. In acest fel, acestia din urma nu numai ca si rezolva simptomele cele mai evidente, dar pot avea parte de o gama foarte larga de efecte pozitive, in toate celelalte domenii ale vietii lor. Acest lucru se datoreaza faptului ca retelele memoriei care stau la baza tratamentului EMDR au asocieri ce pot merge mai departe. Schimbarea amintirilor care stau la baza imaginii legate de sine ne poate schimba inclusiv perceptia asupra celorlalti oameni. In consecinta, relatiile, performantele noastre la locul de munca si ceea ce putem face (sau lucrurile carora putem sa le opunem rezistenta), evolueaza in egala masura intr-o directie pozitiva.
INDICATII TERAPEUTICE – Cui i se adreseaza:
-
Terapia EMDR este folosita in cazul tratamentului tulburarii de stres post-traumatice ce se manifesta prin flashback-uri, cosmaruri, dificultate de adormire, amintiri intruzive, reactivitate fiziologica crescuta, simptome ce isi pot avea ca si cauza catastrofe naturale, incendii, razboi – atentate, accidente grave, pierderea unei sarcini, doliu etc. Acestea pot genera depresie, anxietate, atacuri de panica.
-
Terapia EMDR permite tratarea traumelor emotionale recente sau vechi: violenta fizica si/sau psihica, traume relationale – tulburari de atasament in care persoana a fost jignita, umilita, abuzata, abandonata, neglijata etc
-
Terapia EMDR este folosita si ca terapie in ameliorarea unor simptome ce creaza disconfort major (furie, neliniste, ganduri intruzive, blocaje emotionale etc)
Bibliografie:
Dr. Francine Shapiro „VINDECAREA TRAMELOR DIN TRECUT – Preia controlul asupra vietii tale cu ajutorul tehnicilor de dezvoltare personala din terapia EMDR”, editura Adevar Divin