Psihoterapie Individuala
Psihoterapia apeleaza la tehnici specifice, neinvazive, adaptabile oricarui tip de personalitate, avand rezultate deosebit de bune in:
•Depresie
•Anxietate
•Atac de panica
•Insomnii
•Fobii
•Stres
•Traume
•Abuz de substante
•Tulburari alimentare
•Dificultati de comunicare, relationare, adaptare
La inceputul sedintelor de terapie se vor stabili obiectivele urmarite, acestea rezultand atat din discutiile preliminare, cat si din administrarea de chestionare si teste care vor evidentia particularitatile fiecarui caz in parte.
Efectele benefice ale psihoterapiei se vor observa in timp, in functie de gravitatea problemei reclamate si de gradul de implicare al clientului in actul terapeutic.
Este necesar ca timpul afectat terapiei sa fie unul rezonabil, in cazul in care se pot observa imbunatatiri relevante inca de la primele sedinte, se recomanda continuarea sedintelor pana la disparitia completa a simptomelor, insistandu-se pe dezvoltarea unor mecanisme de adaptare optime pentru fiecare individ
Psihoterapie de Cuplu
In relatia de cuplu fiecare partener aduce un bagaj personal de amintiri, experiente si convingeri, fiecare dintre cei doi deruleaza scenarii distincte in ceea ce priveste cuplul, au o anumita viziune persoanala asupra derularii relatiei, intr-un cuvant au anumite asteptari.
Cand cei doi parteneri nu mai gasesc resursele necesare depasirii impasului, este necesara consultarea unui psiholog. Atunci cand criza este gestionata corect, cu atentia cuvenita, cu obiectivitate si blandete, cuplul poate depasi aceasta etapa si chiar mai mult decat atat, isi poate imbogati relatia cu noi continuturi si semnificatii avand un rol de autoreglare.
Ce motive determina un cuplu sa apeleze la psihoterapie?
- Certurile
- Infidelitatea
- Abuzul
- Gelozia
- Indecizia (in legatura cu partenerul, cu sarcina)
- Dinamica sexuala
Psihoterapia pentru Copii
Psihoterapia pentru copii difera de psihoterapia pentru adulti. Dificultatile intampinate de cel mic se abordeaza prin intermediul jocului, al desenelor, al jucariilor, astfel incat sa modificam realul prin intermediul imaginatiei si fanteziei ca instrumente terapeutice benefice pentru copilul dumneavoastra.
Situatiile cu care vin copiii in psihoterapie:
- Agitatie, nervozitate, agresivitate
- Deficit de atentie
- Insomnii, cosmaruri, somn agitat
- Izolare, timiditate excesiva, inhibitie, conduite bizare
- Anxietate, fobii, ticuri
- Probleme scolare (dificultati de invatare, scaderea randamentului scolar, absenteism, abandon scolar)
- Probleme de comunicare si relationare (nu are prieteni, nu se adapteaza la gradinita/scoala)
- Perturbari ale comportamentului ca urmare a aparitiei unui nou membru in familie
- Traume suferite (decesul unui membru al familiei, divort sau separarea paiintilor, accidente, boli)
- Tulburari de comportament (conduite agresive si autoagresive, minciuna, fuga, furt).
Parintii constituie suportul de baza in terapia copilului, afectiunea, securitatea si intelegerea pe care acestea o ofera celui mic reprezinta un adevarat cocon in interiorul caruia procesul de insanatosire/reechilibrare/readaptare se desfasoara intr-un ritm normal, tinzand spre o dezvoltare optima.
Psihoterapia Adolescentilor
De cele mai multe ori parintii constata transformarile emotionale si cognitive ale adolescentilor lor manifestate prin:
- somatizari ”se plange ca mereu il doare ceva”
- izolari „se inchide cu orele in camera”
- modificari de conduita extreme „de la un timp este agresiv”, „nu mai mananca, slabeste pe zi ce trece”, „nu mai vorbeste cu noi”, „s-a indragostit, nu mai putem face nici o remarca despre…X, ca incepe scandalul”.
Dar sa nu uitam ca aceia afectati in primul rand de aceste profunde transformari biologice si psihologice sunt chiar adolescentii, care se simt la randul lor derutati si confunzi.
Neintelese si neexplicate, acestea se pot transforma dintr-un obstacol minor intr-un moment de criza, iar terapia ii poate ajuta sa obtina si sa pastreze echilibrul psiho-emotional necesar parcurgerii acestei atape, sa acceseze resursele interioare, sa isi imbunatateasca tehnicile de relationare si comunicare pentru a obtine o adaptare optima in mediul socio-familial.
Problemele specifice ale adolescentilor intalnite in psihoterapie:
- Ganduri negative si sentimente negative legate de sine
- Conflicte in cadrul familiei, dificultati in relationarea cu parintii
- Tulburari de alimentatie (bulimie, anorexie)
- Tulburari ale somnului
- Anxietate
- Stres
- Probleme de adaptare
- Dificultati in plan scolar